בטן נפוחה היא תחושה של לחץ או מלאות באזור הבטן. היא עשויה להיות מלווה או לא בנפיחות נראית לעין (התנפחות). תחושה של מעין בלון נפוח שנמצא בבטן כאשר התופעה יכולה לנוע בין אי נוחות קלה לכאב חזק. בדרך כלל, הנפיחות נעלמת מעצמה, אך עבור חלק מהאנשים היא בעיה חוזרת.
נפיחות עשויה להיגרם כתוצאה מבעיות עיכול או שינויי הורמונים. אם הנפיחות לא נעלמת, חשוב לפנות לייעוץ רפואי כדי לשלול בעיות בריאותיות אחרות.
דיסקליימר התוכן לא מחליף ייעוץ רפואי, והוא לקוח מאתר מהימן בשם clevelandclinic
למה הבטן נפוחה?
הגורם הנפוץ ביותר לנפיחות בבטן הוא גזים במעיים, לעיתים כתוצאה מבעיות עיכול. זה יכול להתרחש בעקבות אכילת יתר, אכילה מהירה מדי, או רגישות למזון, מה שגורם להצטברות גזים ותכולת מזון לא מעוכל במערכת העיכול.
שינויים הורמונליים, כמו במהלך המחזור החודשי, יכולים גם הם לגרום לנפיחות זמנית. במקרים מסוימים, נפיחות עשויה להצביע על בעיה רפואית רצינית יותר.
כמה נפוצה תופעת הבטן הנפוחה?
לפי האתר clevelandclinic בין 10% ל-25% מהאנשים מדווחים על נפיחות בבטן מפעם לפעם, כאשר עד 75% מתארים את הסימפטומים שלהם כמתונים עד חמורים. כ-10% סובלים ממנה באופן קבוע, ובקרב אנשים עם תסמונת המעי הרגיז (IBS), השכיחות יכולה להגיע עד ל-90%.
בנוסף, 75% מהנשים חוות נפיחות במהלך המחזור החודשי, אך רק חצי מהן מדווחות על התנפחות נראית לעין של הבטן.
גורמים נפוצים לבטן נפוחה
1.גזים
גזים הם תוצר טבעי של תהליך העיכול, אך עודף במעיים עשוי להצביע על כך שמשהו אינו מתנהל כראוי במערכת העיכול.
אלה יכולים להיכנס לגוף גם דרך בליעת אוויר או שתיית משקאות מוגזים, אך בדרך כלל נפלטים דרך גיהוק לפני שמגיעים למעיים. רוב הגזים במעיים נגרמים על ידי חיידקים במעיים, שמעכלים פחמימות בתהליך שנקרא תסיסה.
כאשר יש יותר מדי תסיסה, זה עשוי להצביע על כך שפחמימות לא נספגו כראוי בשלבי העיכול המוקדמים. הסיבות לכך עשויות להיות אכילה מהירה מדי, אכילת יתר, או רגישות למזון. גורמים אפשריים כוללים:
- ספיגה לקויה של פחמימות: חלק מהאנשים מתקשים לעכל פחמימות מסוימות, כמו לקטוז, פרוקטוז, או הפחמימות שנמצאות בחיטה וקטניות. תזונאי יכול לעזור בזיהוי הטריגרים התזונתיים.
- שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO): מצב שבו חיידקי המעיים מתרבים במעי הדק, גורם לחוסר איזון במערכת העיכול ומוביל לנפיחות.
- הפרעות עיכול תפקודיות: מחלות כמו תסמונת המעי הרגיז גורמות לנפיחות וגזים אחרי אכילה. תסמינים נוספים יכולים לכלול שלשולים, עצירות, בחילות, הקאות, חום, ירידה לא מוסברת במשקל ועוד.
- רגישות ויסצרלית: אנשים מסוימים חווים נפיחות וגזים גם כאשר כמות הגזים במעיים תקינה, כתוצאה מרגישות מוגברת במערכת העיכול. במקרים כאלה, יש לעיתים תגובה שרירית מוגזמת שגורמת לשרירי הבטן להתרפות ולהתנפח יותר מהנדרש.
2. הצטברות תוכן עיכול
נפיחות יכולה להיגרם גם מהצטברות של מוצקים, נוזלים או גזים במערכת העיכול. זה קורה כאשר יש חסימה או עיכוב במעבר תכולת המזון במערכת העיכול. הצטברות כזו מגבילה את המקום עבור גזים ועבור תהליכי עיכול רגילים, וגורמת ללחץ ואי נוחות בבטן. גורמים אפשריים כוללים:
- עצירות: עצירות גורמת להצטברות של צואה במעי הגס, מה שגורם למזון שנמצא במערכת העיכול להישאר זמן רב יותר ולנפח את הבטן.
- חסימות מעיים: חסימות יכולות להיגרם מגידולים, צלקות, או מחלות כמו קרוהן, וגורמות להצטברות תכולת עיכול ונפיחות.
- הפרעות בתנועתיות: מחלות שונות גורמות להאטה בתהליך העיכול, מה שגורם להצטברות מזון ונפיחות. דוגמאות כוללות גסטרופארזיס (שיתוק חלקי של קיבה) ותפקוד לקוי של רצפת האגן.
- עלייה במשקל: עלייה במשקל באזור הבטן מצמצמת את המקום עבור תהליכי עיכול נורמליים, מה שגורם לנפיחות גם אחרי ארוחות רגילות.
3. הורמונים
אולי שמת לב שהנפיחות בבטן שלך באה בעקבות המחזור החודשי שלך. אם כן, את לא לבד. כ-3 מתוך 4 נשים אומרות שהן חוות נפיחות בבטן לפני ובמהלך הווסת שלהן. נפיחות היא גם תלונה נפוצה במהלך תנודות ההורמונים של גיל המעבר.
ההורמונים הנשיים ראויים להתייחסות מיוחדת כשמדובר בנפיחות בבטן מכיוון שהם יכולים להשפיע על נפיחות מזוויות רבות – נוזלים, גזים, עיכול.
ראשית, אסטרוגן גורם לאגירת מים. כאשר אסטרוגן נופל ופרוגסטרון יורדים, את תבחיני בנפיחות מנוזלים. זה, בנוסף לנפח המוגבר של הרחם שלך ממש לפני הווסת, יכול לגרום לך לבטן נפוחה. אבל הורמונים גם מקיימים אינטראקציה עם מערכת העיכול שלך. אסטרוגן ופרוגסטרון יכולים כל אחד לגרום לגזים במעיים על ידי האטה או האצה של התנועתיות שלך. קולטני אסטרוגן במערכת העיכול שלך משפיעים גם על הרגישות הקרביים שלך – מה שגורם לך להרגיש נפוחה.
סיבות אחרות
בטן נפוחה וקשה שבאה והולכת היא בדרך כלל עיכול, הורמונים או שניהם. גורמים אלה יכולים גם לגרום לך להרגיש חולה ועייפה באופן כללי. כל עוד הסימפטומים שלך חולפים בסופו של דבר, הם כנראה לא רציניים. אבל אם הבטן הנפוחה שלך לא נעלמת או מחמירה, או אם יש לך תסמינים אחרים של מחלה חמורה, כגון חום או הקאות, עליך לפנות לטיפול רפואי כדי לשלול סיבות רפואיות אחרות. אלה עשויים לכלול:
- מיימת. זוהי הצטברות הדרגתית של נוזל בחלל הבטן שלך. זה נגרם בדרך כלל ממחלת כבד, ולפעמים מאי ספיקת כליות או אי ספיקת לב.
- אי ספיקת לבלב. זהו סוג של תפקוד לקוי של הלבלב שבו הלבלב שלך כבר לא יכול לייצר מספיק אנזימי עיכול כדי לשרת את תפקידו בתהליך העיכול.
- דלקת בקיבה (דלקת קיבה) או במעיים (דלקת מעיים). זה נגרם בדרך כלל על ידי זיהום חיידקי (בדרך כלל, זיהום הליקובקטר פילורי) או על ידי שתיית יותר מדי אלכוהול. זה יכול להיות קשור גם לכיב פפטי.
- סרטן (שחלות, רחם, מעי גס, לבלב, קיבה או מזנטרית). בדיקות שנתיות עם הרופא הראשי שלך חשובות לבדיקת סרטן.
כמה זמן נמשכת בטן נפוחה?
אם הנפיחות שלך נובעת ממשהו שאכלת או שתית או מתנודות הורמונליות, היא אמורה להתחיל להירגע תוך מספר שעות עד ימים. אם יש לך עצירות, זה לא ירד עד היציאה. מים, פעילות גופנית ותה צמחים יכולים לעזור לעודד את כל הדברים הללו יחד. אם זה לא עובר או מחמיר, פנה לטיפול רפואי.
מה מקל על נפיחות?
מה שיביא הקלה בטווח הארוך יהיה תלוי בסיבת המצוקה שלך. ייתכן שתזדקק לאבחון מקצועי כדי לרדת לעומקו. אבל אם אתם מחפשים תרופות ביתיות להוריד את הבטן הנפוחה מהר או להימנע מנפיחות מחר, יש כמה דברים שתוכלו לנסות כמובן אחרי שהתייעצתם עם הרופא המטפל שלכם.
- תה צמחים, כולל מנטה, קמומיל, ג’ינג’ר, כורכום ושומר יכול לסייע לעיכול ולעזור בעיבוד גזים. תה שן הארי יכול לעזור להקל על החזקת מים.
- כמוסות שמן מנטה הן נוגדות עוויתות טבעיות. זה אומר שהם עוזרים לשרירי המעיים שלך להירגע. זה יכול לעזור לך לגזים כלואים, במיוחד אם הבעיות שלך נובעות מבעיית תנועתיות.
- סותרי חומצה הוכחו כמקלים על דלקות במערכת העיכול ומסייעים בהעברת גזים ביתר קלות. סותרי חומצה כוללים לרוב את החומר הפעיל סימטיקון, הפועל להעברת גז על ידי קיבוץ בועות גז קטנות יותר יחד. סימטיקון זמין גם בנפרד.
- תוספי מגנזיום עוזרים לנטרל חומצת קיבה ולהרפיית שרירי המעיים. למגנזיום יש השפעה משלשלת טבעית, שיכולה להועיל מעת לעת, אך יכולה להוות הרגלים אם אתה משתמש בו לעתים קרובות מדי.
- פרוביוטיקה יכולה לעזור להשלים או לאזן מחדש את חיידקי המעיים שלך. חלקם יעזרו לכם לעכל את האוכל שלכם טוב יותר מלכתחילה, ואחרים עשויים למעשה לסייע בספיגת גזים עודפים. ייתכן שתצטרך לקחת אותם באופן עקבי במשך כמה שבועות או חודשים כדי באמת להבחין בהבדל.
- קליפות פסיליום הן תוסף סיבים פופולרי שיכול לעזור לך לעשות קקי באופן קבוע יותר. הכנס תמיד תוספי סיבים בהדרגה, ועם הרבה מים. ניתן להשתמש גם במשלשלים ללא מרשם לפי הצורך.
- פעילות גופנית סדירה עם התמקדות בחיזוק גוף הליבה יכולה לסייע במאבק בנפיחות בבטן.
איך אני יכול למנוע נפיחות בבטן?
- אכלו מספיק סיבים. אם אתם בדרך כלל לא מקבלים הרבה סיבים בתזונה שלך, אתם צריכין להתחיל בהדרגה כדי לא להציף את המערכת שלך. סיבים יגרמו ליותר גזים בהתחלה, אבל ברגע שהם יתחילו לשטוף את מערכת העיכול שלך, הם יעזרו לנקות את חומר הצואה המתסיס שתקוע שם.
- סיבים גם אומרים לגוף לשתות יותר מים, והם גורמים לך להרגיש שובע מוקדם יותר. בסוף, סיבים הם פרה-ביוטיקה שעוזרת להאכיל ולקדם את החיידקים הטובים במעיים שלך.
- שתו מספיק מים. זה יעודד תנועתיות לאורך כל מערכת העיכול וימנע מהמזון המעוכל להיות קשה ודחוס מכדי לעבור דרכו. מים גם עוזרים לך להרגיש שובע בין הארוחות.
- תעשו פעילות גופנית. פעילות גופנית מסייעת במניעת החזקת מים ושומרת על תנועת המעיים. זה גם יכול לעזור למנוע את העלייה המהירה במשקל שלעתים קרובות עוברת ישר לבטן שלך. אם העבודה שלך מול שולחן, פעילות גופנית סדירה יכולה להיראות מרתיעה יותר, אבל זה לא דורש יותר מדי – רק זכרו לקום ולהסתובב מדי פעם.
- הימנעו ממזון מעובד. מזון מעובד דל בסיבים ועשיר במלח ושומן. מלח גורם לאגירת מים, ושומן מאט את תהליך העיכול מכיוון שלוקח יותר זמן להתעכל. כל הדברים האלה יכולים להוביל לעצירות ונפיחות. מזון מעובד גם דל בתזונה, כך שהם ישאירו אותך רעב יותר גם לאחר שצרכת הרבה קלוריות. זה מוביל ליותר אכילה ולהחרפת הבעיה.
- תרגלו אכילה מודעת. קח את הזמן שלך ללעוס היטב והפסק לפני שאתה שבע. תחושת שובע היא תגובה מאוחרת מכיוון שלוקח זמן עד שהמזון שאתה אוכל באמת מגיע לבטן שלך. רוב האנשים אוכלים מספיק כדי להיות שבעים לפני שהם יכולים להרגיש שהם באמת.
- שימו לב לרגישויות. בין אם זה אלכוהול או מזונות מסוימים, תשומת לב בלבד יכולה לעזור לך לשים לב לאילו מרכיבים אתם הכי רגישים. יש אנשים שמנהלים יומן מזון ורושמים הערות כדי לעקוב אחר איך ארוחות שונות גורמות להם להרגיש. אפשר לנסות להוריד מזון אחד בכל פעם ולשים לב אם יש הבדל כלשהו בתסמינים שלך.
אם הסיבה לבטן הנפוחה שלכם היא משהו ספציפי יותר, כגון אי סבילות ספציפית למזון, גיל המעבר או מצב רפואי, ייתכן שתזדקקו לעזרה קטנה באבחון, טיפול ומניעה. כמה אפשרויות כוללות:
- דיאטת אלימינציה. דיאטנית יכולה לעזור להדריך אותך לזהות את הרגישויות למזון שיש לך ולתת למערכת העיכול שלך הזדמנות להחלים.
זה בדרך כלל אומר לשמור על דיאטה מוגבלת מאוד לפרק זמן קצר ולאחר מכן להוסיף סוגים מסוימים של מזונות בחזרה לאחד בכל פעם כדי לראות איך הגוף שלך מגיב. - בדיקת נשיפת מימן. בדיקה פשוטה יחסית זו היא דרך יעילה לבדוק כמה הפרעות עיכול שונות, כולל אי סבילות ספציפיות לסוכר ו-SIBO.
- פרוביוטיקה. אם ספק שירותי הבריאות שלך מאבחן אותך עם SIBO או חוסר איזון אחר של חיידקי המעי, הם יכולים לעזור לבנות מחדש את המיקרוביום שלך על ידי החדרה מחדש של החיידקים הספציפיים שחסרים לך כדי לעזור לאזן אותם מחדש.
- טיפול הורמונלי. חלק מהנשים מוצאות הקלה מנפיחות חודשית ותסמינים אחרים של PMS על ידי נטילת גלולות הורמונליות למניעת הריון.
חלק מהנשים בגיל המעבר מוצאות הקלה בתסמינים שלהן עם אסטרוגן ופרוגסטרון משלימים. שוחח עם הרופא שלך כדי לברר אם טיפול הורמונלי חלופי (HRT) מתאים לך. - ביופידבק. זהו סוג של טיפול גוף-נפש שיכול לעזור לך להירגע ולאמן מחדש את תפקודי הגוף שלך. ביופידבק עשוי לסייע במניעת בטן נפוחה אם אתה נוטה לחוות הפרעות עיכול או עצירות כתגובה ללחץ, או אם יש לך רגישות יתר של הקרביים ואתה מרגיש נפיחות גם כשהעיכול שלך תקין.