הלביבות, הידועות בשם “לביבות” או “לטקס”, יכולות להיות עשויות מזרעים, גזר, קישואים, ואף ירקות אחרים, וכל משפחה יכולה לשדרג את המתכון לפי הטעם האישי שלה. אבל היום נתמקד במתכון של לביבות תפוחי אדמה. נתחיל במתכון הפשוט שאורך רק 10 דקות:
גרסה 1: לביבות תפוחי אדמה קלאסיות
מרכיבים:
- 3 תפוחי אדמה בינוניים, מגורדים גס
- בצל קטן מגורד דק וסחוט מנוזלים
- 2 ביצים
- 1/3 כוס פירורי לחם
- 1 כפית מלח
- קמצוץ פלפל שחור
- כף שמן זית (לאפייה)
גרסה 2: לביבות תפוחי אדמה טבעוניות ללא גלוטן
מרכיבים:
- 1 תפוח אדמה קלוף, מבושל ומעוך לפירה
- 2 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים ומגורדים גס
- חצי בצל קטן מגורד דק וסחוט מנוזלים
- 2/3 כפית מלח
- קמצוץ פלפל שחור
- כף שמן זית (לאפייה)
אופן ההכנה לשני המתכונים:
- הכנת התערובת: ערבבו את כל המרכיבים המתאימים לכל גרסה בקערה עד לקבלת תערובת אחידה. התערובת צריכה להיות מעט דביקה כדי להבטיח שהלביבות יתפסו צורה.
- יצירת לביבות: בידיים לחות, עצבו קציצות שטוחות בגודל הרצוי.
לביבות מטוגנות:
- חממו מחבת עם כ-1/4 כוס שמן על חום בינוני.
- טגנו את הלביבות 3-4 דקות מכל צד, עד להזהבה יפה.
- הוציאו לנייר סופג לספיגת השמן העודף.
לביבות אפויות:
- חממו את התנור ל-190 מעלות.
- ערבבו כף שמן זית לתוך התערובת לפני יצירת הלביבות.
- רפדו תבנית בנייר אפייה ומשמנו מעט את הנייר. הניחו את הלביבות על התבנית ומרחו/רססו שמן זית מעל.
- אפו במשך 25-30 דקות. לאחר מכן, הפכו את הלביבות ואפו 10-15 דקות נוספות עד להזהבה מלאה.
טיפים נוספים:
- לגרסה ללא גלוטן בגרסה הקלאסית, ניתן להחליף את פירורי הלחם בקמח תפו”א או קמח שקדים.
- כדי להוסיף גיוון, אפשר להוסיף לתערובת תבלינים כמו פפריקה מתוקה.
לעוד מתכונים של לביבות לחצו כאן
הלביבות לא רק שהן טעימות, אלא גם מהוות סמל למסורת של חנוכה. במגוון התרבויות היהודיות, כל קהילה מציגה את הגרסה הייחודית שלה, מה שממחיש את הקשרים התרבותיים וההיסטוריים שמאחורי חג החנוכה. זהו זמן שבו משפחות מתכנסות יחד לארוחות חגיגיות, ולביבות שונות משמשות כאמצעי לחיזוק הקשרים המשפחתיים והקהילתיים.